Moderan svet, brz život, celonedeljne poslovne obaveze, malo vremena za odmor. Da li Vam pored toga treba još jedna obaveza, i to kakva - PRLJAVA, PRAŠNJAVA, MRAČNA - LOŽENJE!

Da bi smo Vas spasili takvih obaveza a pri tom Vam i omogućili da uštedite nešto novca, koji se ovih dana veoma teško nabavlja MIKOTERM nije bio lenj.

Za Vas, naše poštovane kupce, smo konstruisali AKUMULACIONI SISTEM GREJANJA. Ovaj sistem Vam omogućuje potpuni užitak u retkim časovima odmora. Za početak morate znati par osnovnih stvari o grejanju i šta Vi treba da dobijete od njega.

Prvo i najosnovnije je da ne smete postati rob Vašeg grejanja, morate znati da je ono tu da bi Vama bilo prijatnije. Cepanje drva, istovar uglja, smeštanje istih u razne šupe i podrume Vam ne omogućava potreban komfor. Prašina i gar će veoma brzo postati realnost Vaše svakodnevnice tokom cele godine a ne samo u grejnoj sezoni.

Hladne sobe ujutru, prevelika temperatura u vreme odlaska na spavanje su realnost kotlova na čvrsto gorivo. Ložišta kod pomenutih kotlova se ne uključuju na prekidač ili na tajmer a već ubačene energente više nikada ne možete izvaditi ili prekinuti njihovo sagorevanje.

DA LI JE TO ONO ŠTO ŽELITE?

Mi Vam nudimo:

 • potpunu kontrolu sistemom za grejanje direktno iz dnevene sobe,
 • ušteda energije,
 • mogućnost iskorišćenja solarnog sistema i u zimskom periodu,
 • neograničenu količinu sanitarne tople vode tokom leta.

Princip rada ovog sistema je sledeći:

Akumulacioni sistem grejanja Energija koja se može koristiti je na prvom mestu električna zatim solarna i na kraju i energija iz čvrstih goriva. Sistem se sastoji iz izvora energije (kotla), akumulatora toplote (cisterna pod pritiskom max 3 bara), minimalno 2 cirkulacione pumpe (zavisi od veličine sistema), automatike koja kontroliše kompletan sistem i same cevne-radijatorske mreže. Energija potrebna za grejanje prostora se akumulira tokom noći kada je električna energija 4 puta jeftinija. Zapremina akumulatora (cisterne) zavisi od površine objekta koji se greje a po proračunu je od 15-20 litara po metru kvadratnom. Tako akumulirana energija čeka signal sobnog termostata da je u prostoru potrebno grejanje. Preko pumpe se akumulirana topla voda distribuira do radijatora, ceo rad sistema kontroliše automatika koja u zavisnosti od trenutne spoljne temperature i željene sobne određuje vreme rada pumpe i količine energije koja će biti dopremljena do radijatora. Prednosti ovakvog sistema su i te da ukoliko nije više potrebno grejanje prostora preostala akumulirana energija se čuva u akumulatoru i čeka sledeću naredbu sobnog termostata. Što u praksi izgleda ovako:

 • Tokom noći se akumulator napuni 100%.
 • Ujutru ustajete npr. u 7:30h.
 • Grejanje se pali u 7:00h da bi prostor bio zagrejan kad ustanete.
 • Jutarnje aktivnosti i obaveze u kući završavate npr. u 9:00h i izlazite, tada se grejanje gasi.
 • Predpostavimo da je za to vreme iz akumulacije izašlo oko 20% akumulirane energije.
 • Povratak predpostavimo da je u 16:30h, grejanje se pali u 16:00.
 • Popodnevno vreme provodite u kući i na spavanje odlazite oko 23:00h tada se sistem gasi.
 • Od 16:00 do 23:00h predpostavimo da je iz akumulacije izašlo još 60%.
 • Ponovno punjenje akumulacije tokom noći je samo potrošenih 80% akumulirane energije.
 • To znači da će utrošak električne energije biti za 20% manji nego predhodne noći.

Akumulacioni sistem grejanja Ukoliko se na ovaj sistem doda i solarni, omogućuje se i da tokom dana ukoliko je dan sunčan određena količina energije bude iskorišćena od sunca. Procenti koje mogu da donesu sunčani dani uopšte nisu mali i kreću se u proseku za zimski period oko 10%.

Na kraju, ukoliko već postoji sistem za grejanje sa čvrstim gorivom preko akumulatora obezbeđujete da sav višak energije bude akumuliran što Vam omogućuje neki procenat uštede a i kotao možete da ložite kad imate vremena.

Za sve informacije oko ovog sistema možete nam se obratiti ili nas posetiti kako bi smo Vas još bolje upoznali sa prednostima.